Jezelf uitbetalen als zzp’er

Het profit-first-systeem maakt zich hard om jezelf als eerste uit te betalen en daarna pas je kosten. De schrijver Mike Michalowicz gaat ervan uit dat je altijd geld op je rekening wilt hebben, door jezelf eerst uit te betalen werk je extra hard om toch de kosten te kunnen betalen. Zelf vind ik dit een rare gedachtekronkel. Het systeem zelf werkt wel. Ik heb altijd geld om mijn omzetbelasting te betalen. Het hele jaar door zet ik geld apart voor de inkomsten belasting, zodat ik niet in de stress hoef te raken als de rekening komt. En daarbij keer ik mijzelf elk jaar een winstuitkering uit.

Het systeem van profit first is gebaseerd op het ouderwetse potjes systeem. Een systeem dat ik mijn klanten leer om geld te beheren, zodat zij schulden afbetalen, een financiële reserve opbouwen en lekker op vakantie kunnen.

De potjes bij profit first zijn vervangen voor aparte bankrekeningen. Een rekening voor belastingen, een rekening voor winst en natuurlijk een rekening voor je salaris. Want daar gaat het zzp’er zijn om. Dat jij als artiest en onderneemster jezelf uitbetaald, zodat jij leeft van je passie.

Zelf ben ik van eerst mijn kosten betalen, dus eerst geld reserveren voor vaste uitgaven die ik het hele jaar door heb, en daarna mijzelf uitbetalen. Hiervoor heb ik een bankrekening waar ik elke keer geld opzet, zodat met een magere maand ik mijzelf toch salaris uitkeer. Mijn inkomen is zo stabiel, ook al zijn mijn inkomsten uit geluk.online wisselend.

Klinkt dit interessant? Voelt het voor je geweldig aan om elke maand jezelf uit te betalen?

Om dit te doen, mag je eerst weten wat je inkomsten zijn. Zijn deze regelmatig of zijn ze wisselend? Bij wisselende inkomsten neem je het gemiddelde van het afgelopen jaar. Daarna mag je weten wat je kosten zijn, ook gemiddeld per maand. De kosten trek je van inkomsten af. Is het een plus of een min?

Bij een min, mag je eerst je inkomsten vergroten of bezuinigen in je kosten. We kunnen met elkaar brainstormen wat voor je de beste mogelijkheden zijn. Weet dat er vaak meer mogelijk is dan je nu beseft. Vaak is het een kleine twist waardoor de energie weer gaat stromen en meer geld binnenkomt.

Lieve groeten
Thea van Dijk

Verder lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *