kwaliteit versus kwantiteit

5 Pijlers van Gezonde Financiën

Whatsapp bericht: Ik heb 16.000 euro afgelost in 1 jaar tijd! Wauw, wat geweldig is dit. Dit zeg ik haar ook. Hoe is het haar gelukt en waarom blijft een ander in de schulden zitten?

Geld gaat niet over geld. De eerste keer dat ik dit hoorde, dacht ik wat de f*ck? Geld gaat zeker over geld en ik heb niet genoeg. Dat klopte toen. Elke maand was het onzeker of er geld op de rekening bijgeschreven zou worden. Spaargeld was op. En we stonden in het rood. Ik was er klaar mee. Ik ben mij gaan scholen in geld. Ik heb boeken gelezen, trainingen gevolgd, kortom ik ben op onderzoek uitgegaan.

Wat ik heb ontdekt: geld gaat niet over geld.

De 5 pijlers

Waar geld dan wel over gaat? Geld gaat over dingen kunnen doen, over je geliefde trakteren, over mogelijkheden, over kwaliteit en over zingeving. Ik noem ze de 5 pijlers van gezonde financiën:

1. Handeling / Geld

Dit zijn vooral vaardigheden. Hoe ga jij met geld om. Wat zijn je inkomsten. Wat geef je uit.

2. Meedoen

Het wel of niet hebben van geld speelt een rol in hoeverre je meedoet in het sociale verkeer. Denk aan een cadeautje aan de jarige of een rondje geven of ijsje kopen tijdens een wandeling.

Allemaal normale dingen die je een gevoel geven van erbij horen.

3. Mentaal

Tijdens mijn ontdekkingsreis leer ik de belangrijkste les dat mijn denken over geld bepaald hoeveel geld ik heb. Dit klinkt raar, maar na het veranderen van mijn overtuigingen ben ik niet alleen een gezelliger mens geworden, maar is ook mijn bankrekening gegroeid.

4. Zingeving / spirituele aspect

Het spirituele aspect van geld zit hem vooral in doe jij de dingen die je wilt doen? Bepaal jij de richting die je uitgaat?

5. Kwaliteit van leven

Wat is een goed leven voor jou? Welke criteria hanteer je? Geef jij je grenzen hierin aan? Wat voor de een van levensbelang is, is voor de ander onzinnig. Jij vindt het al heerlijk om in de tuin te zitten met een goed boek, dat voelt als vakantie. Terwijl een ander minstens eenmaal per jaar naar een exotische bestemming vliegt om op te laden.

Mijn zus geeft graag feestjes. Mijn andere zus heeft juist graag dinergasten op bezoek. En ik ben graag alleen. Feestjes en dinergasten vind ik reuze gezellig, maar een enkele keer per jaar. Kwaliteit bepaal je zelf.

Wil je meer leren over de pijlers van gezonde financiën? Kijk of het programma mijn eerste 10.000 euro iets voor je is.

Lieve groeten
Thea van Dijk

Verder lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *