plaatsvervangende schaamte

Van (plaatsvervangende) schaamte naar geluk

Wanneer jij je mening voor jezelf houdt en je niet uitspreekt of als je een idee verzwijgt of geen kritiek durft te geven, is de bron meestal schaamte. Stiekem zijn we bang om het fout te hebben, om afgewezen te worden. Hierdoor neem je als ondernemer minder of geen risico, waardoor je groei vertraagt.
Ook als we van een ander iets zien wat we niet gepast vinden kunnen we schaamte voelen oftewel plaatsvervangende schaamte.

Het verschil tussen schaamte en schuld

Schuld wijst naar de ander. Als jij je schuldig voelt, denk jij dat de ander naar je wijst, jou de schuld geeft. Schaamte is een innerlijk proces. Jij vindt dat je het niet goed gedaan hebt, jij vindt jezelf slecht. Jij denkt dat de ander je fout / slecht / verkeerd vindt.

Schaamte en schuld zijn emoties die verandering belemmeren.

Wat is schaamte?

Schaamte gaat over goed en fout. Welke regels volg ik? De regels van mijn familie, de regels van mijn cultuur, de regels van mijn werkomgeving, de regels van mijn land. Wanneer ik mij niet houd aan de regels waarvan ik denk dat ze belangrijk zijn, ben ik fout en schaam ik mij.

Bijvoorbeeld mijn oom had zijn zoon de deur gewezen, omdat hij bekende gay te zijn. Toen mijn tantes dit hoorde van hun schoonzus, zijn ze met mijn oom gaan praten. Het bleek dat hij zijn zoon buiten de deur had gezet, omdat hij bang was wat zijn zussen ervan zouden denken. Hij schaamde zich. Hij hield nog steeds van zijn zoon. Door het gesprek met zijn zussen, mijn tantes, heeft hij zijn zoon weer thuis verwelkomd.

Schaamte is de donkere bril waarmee je naar de wereld kijkt.

Vera Helleman

Je vindt geluk door een andere bril op te zetten

Door los te laten wat de ander over je zou kunnen denken, bevrijd jij jezelf.

Oordelen

Aannames, conclusies, verhalen, oordelen komen na de gebeurtenis. Iemand moet de schuldige zijn … Op deze manier blijf je in de drama driehoek. Je bent de dader, het slachtoffer of de redder. Meestal zijn we het alle drie.

Zodra je kan accepteren dat het is zoals het is, stap je in acceptatie en kan je werken aan zelfbevrijding en persoonlijke groei.

Acceptatie is niet hetzelfde als goedkeuren.

Laat het oordelen achter je en je hebt geen last meer van schaamte. Ook niet van plaatsvervangende schaamte als iemand iets doet waarvan jij denkt dat het als fout / ongepast / verkeerd beoordeeld kan worden.

Meer weten hoe je bevrijd wordt van schaamte? Vraag dan een gratis gelukgesprek aan.

Lieve groeten
Thea van Dijk

Afbeelding van Pixabay

Verder lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *