ontbering zelfstandige starter ondernemen

Ontbering, ontberend, ontberen

Een raar woord ontbering. Ik kwam dit woord tegen in het boek de extreme selfcare methode. Het eerste hoofdstuk wordt de vraag gesteld wat ontbeer ik? Als zelfstandige ontbeer ik tijd, inspiratie, sociale relaties, snelle websites, een lege agenda, structuur, balans.

Zodra de druk te hoog wordt, verval ik in oud gedrag. In mijn geval is dat nog harder werken, waardoor ik nog meer tijd ontbeer, de inspiratie uitblijft, de agenda nog voller wordt, structuur helemaal verdwijnt.

De druk neemt alleen toe. Dit voel ik ook in mijn lichaam, zodat het inslapen langer duurt en ik vroeger wakker word. Ook zijn mijn reacties vaker kortaf, klanten zeuren, ze begrijpen het niet en doen niet wat nodig is. Kortom ik kom in een neerwaartse spiraal.

Tijd voor me-time

Het eerste wat ik doe is mijn hoofd leeg maken door al mijn to-do’s op te schrijven. Vaak is de lijst schokkend lang. Zo ook dit keer:

 • Acumulus afsluiten
 • Btw doen
 • Lancering voorbereiden
 • Planning 2019 in agenda noteren
 • Starterspakket samenstellen
 • Klant 1 mailen
 • Klant 2 factuur mailen
 • Klant 3 herinnering mailen
 • Agenda controleren
 • Koele afbeelding regelen voor checklist optimale website
 • Vriendin bellen
 • Sporten
 • Boek De extreem selfcare methode lezen
 • Artikel schrijven
 • Nieuwe bril uitzoeken
 • Kamer opruimen
 • Leerwerk doen

Deze lijst schrijven geeft al rust in mijn hoofd.

Dan bepaal ik wat belangrijk. Deze zaken doe ik vandaag en morgen. De andere activiteiten plan ik in mijn agenda.

Het volgende dat ik doe is een aantal taken afstoten of uitstellen, zodat er nu meer ruimte in mijn agenda komt.

Het gevolg is dat ik weer helemaal zen word. Als vanzelf begint de inspiratie te stromen. En het valt mij op dat een aantal taken ongemerkt binnen een dag al gedaan zijn. De eerste avond slaap ik heerlijk en word ik uitgerust wakker.

Wat is je gedrag om met drukte om te gaan? Wat betekend ontbering voor jou?

Lieve groeten
Thea van Dijk

Verder lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *