laag zelfbeeld en geluk in relaties

Relaties en laag zelfbeeld

Mensen hebben contact met andere mensen nodig. Door met elkaar te praten en elkaar aan te raken worden we gelukkiger. Voor een aantal van ons is dit niet vanzelfsprekend, bijvoorbeeld een hoogbejaarde bij wie vrienden overleden zijn en niet instaat om zelf bezoeken af te leggen. Of de jongvolwassene die aan het begin van haar leven staat, nog niet weet wat zij wil en weinig sociaal vaardig is.

Hoe maak je vrienden?

Als puber en jongvolwassene was ik verlegen en had ik een laag zelfbeeld. Geen kwaliteiten waarmee je makkelijk vriendschappen sluiten.

Ik heb mij toen aangesloten bij een zangclub. In het begin kwam ik alleen zingen en ging direct naar huis als de avond afgelopen was. De pauze vond ik vreselijk. Tijdens de pauze observeerde ik de andere koorleden en het viel mij op dat ze gewoon gingen zitten en met degene gingen praten die het dichtst bij hen zat. Sommige leden zochten elkaar op, maar dat gebeurde niet altijd. De groepjes veranderde regelmatig.

Gewoon doen

Door dit voorbeeld ben ik zelf ook gewoon gaan praten met degene die naast mij zat. Dit klinkt gewoon, maar voor mij was dit een grote stap. Ik merkte dat het werkte. De pauze werd steeds leuker, tot het punt kwam dat ik de pauze leuker ging vinden dan het zingen.

Overal toepassen

De vaardigheid die ik hier geleerd heb, ben ik overal gaan toepassen. En ik ben me gaan verdiepen in communiceren. Zo leerde ik feedback geven op een manier dat de ander zich niet aangevallen voelt en mij bedankt voor de feedback.

Innerlijke houding

Ook ontdekte ik dat het niet alleen gaat over praten en raakvlakken hebben. Ik merkte dat hoe ik mij voelde in een gesprek meebepaalde hoe het gesprek verliep. Hoe meer ik mijn lage zelfbeeld veranderde en mijn zelfvertrouwen groeide, hoe leuker het gesprek. Zodra ik ging invullen wat de ander mogelijk dacht, verliep het gesprek moeizaam.

Ook leren?

Is praten over wat je doet en kan een dingetje voor je? Hou jij jezelf klein? Neem contact met mij op en we kijken samen wat er mogelijk is voor je, zodat jij dit ingrediënt voor geluk ook bezit.

Lieve groeten
Thea van Dijk

Verder lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *