administratie bijhoude en geluk

Wat heeft geluk met administratie bijhouden te maken?

Geluk is een gevoel. Geluk is vrijheid, doen wat je wilt, wanneer je het wilt en met wie je wilt. Lekker leven met meer dan genoeg van alles. Daar hoort toch geen administratie bij? Vooral niet als je niet houdt van administratie. Vroeger dacht ik er ook zo over. Tot ik inzag wat het mij opleverde. Door het doen van mijn administratie heb ik er ook steeds meer plezier in gekregen.

Wat is administratie?

Voor mij is administratie alle post, online en offline, die hoort bij het dagelijkse leven. Dit zijn:

 • bankpapieren
 • verzekeringen
 • ziektekosten
 • energie / gas en licht
 • water
 • gemeente
 • auto
 • tv, telefoon, internet
 • belastingpapieren
 • abonnementen
 • pensioen
 • werkpapieren
 • apparaten
 • huis

Waarom administratie bijhouden?

Door al deze papieren overzichtelijk in ordners te plaatsen heb ik overzicht en weet ik precies waar ik aan toe ben.

Als er iets kapot gaat, kijk ik bij de apparaten of het item nog binnen de garantie valt. Het is grappig om te ontdekken dat in mijn beleving ik het item pas een jaar gebruik en deze al drie jaar dienst blijkt te doen.

Mijn ouders en schoonouders zijn overleden. Ik heb geholpen met de trieste actie van het leeghalen van hun huis. Wat mij hierbij opviel is dat voorwerpen jaren gekoesterd nu de kliko ingingen omdat ze voor de achterblijvers geen betekenis hadden. Ook de administratie, alle papieren, gingen de kliko in. De onoverzichtelijke brei van brieven, folders, certificaten werden weggegooid omdat ze ouddated waren.

Met dit in mijn achterhoofd bewaar ik steeds minder. We leven in een tijd van overvloed. Alleen wat waarde heeft voor mij zet ik neer en koester ik. Ik wil mijn zoon niet opladen met voorwerpen die hij weg mag doen of laden vol met papieren die een leven lang bewaard zijn en dan geen waarde meer hebben.

Hoe administratie bijhouden?

Het doel van je administratie bijhouden is dat er overzicht is. Dat jij makkelijk je papieren terugvindt zodra je dit nodig hebt. Ik doe dit offline in ordners. Het kan ook online dan gebruik je mappen in plaats van ordners.

Elk onderdeel geef je zijn eigen map of tabblad. Zo heb ik een ordner met de tab bank, verzekering A, verzekering B, auto, gas en licht. Op je computer zou dit de map zijn huis-administratie (of huisleven of een andere leuke sexy naam) met submap bank, verzekering A, verzekering B, auto, gas en licht.

Alle reclame mag je weggooien, ook al komt hij van je verzekering. Alle brieven waarin staat dat ze je iets sturen mag je ook weggooien. Alleen relevante informatie bewaar je. Als je niet zeker weet wat wel of niet te bewaren, vraag hier dan hulp bij.

Ik heb een overlijdensverzekering en een uitvaartpolis. De een zit bij tabblad O en de ander bij tabblad U. Bij de index staan ze keurig vermeld. Echter ik weet dat ik ook op begrafenis zoek. Dus bij in de index bij B staat begrafenis zie O en U. Ook bedrijven staan bij hun eigen letter en wat ze voor mij doen staat bij de desbetreffende letter met de verwijzing naar het bedrijf. Als je hier hulp nodig bij hebt, vraag hierom.

Hoe administratie bijhouden je gelukkig maakt?

Nu ik geen grote doos meer heb waar alles door elkaar inzit en nu mijn tafel leeg is, geen enveloppen meer op tafel. Geeft dit rust. Mijn hoofd is tot rust gekomen. Ik heb grip gekregen op mijn financiën, dit geeft mij een geluksgevoel. Als er nu post binnen komt handel ik dit binnen een week af. Mails handel ik binnen 24 uur af en print zo nodig uit en stop dit bij mijn administratie.

Het opgeruimde overzicht maakt mij trots.

Denk je dat je dit niet gaat lukken? De opleiding tot budgetcoach geeft mij handvaten om je hierbij te helpen. Wil je hulp hierbij? Maak dan gerust een afspraak via de mail.

Lieve groeten
Thea van Dijk

Foto van: Rawpixel

Verder lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *