hoofd leegmaken

Opruimen is meer dan ruimte maken

Ken je het verschijnsel dat aan het eind van de week je bureau vol ligt? Regelmatig ruim ik mijn bureau op, alles op keurige stapeltjes. Sommige stapels verhuizen naar de vloer omdat mijn bureau te vol ligt. Boven de printer heb ik extra ruimte ontdekt om twee stapels te plaatsen. Ondertussen ben ik mijzelf aan het inbouwen. Ik doe net of ik het niet zie, maar dat lukt steeds minder. Zo was mijn werkruimte vroeger. Nu doe ik het anders!

Doel opruimen

Ja, nogal voor de hand liggend: een opgeruimd bureau natuurlijk. Een werkplek waar ik daadwerkelijk kan werken, zodat ik niet met mijn laptop hoef uit te wijken naar elders. Hoe leuk het ook is om op locatie te werken.

Natuurlijk is het fijn om te werken in een opgeruimde omgeving, maar opruimen is meer. Opruimen heeft verschillende doelen:

Doel: keuzes maken

Als je door de items in de stapels gaat, mag je besluiten of:

 • is dit belangrijk?
 • is dit om te bewaren?
 • is het iets wat ik moet doen?
  • gelijk?
  • morgen?
  • volgende week?
  • volgende maand?

Handel naar wat je besloten hebt. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je papieren in je archief opbergt of dat je items wegdoet.

Doel: afscheid nemen

Er kunnen spullen op je bureau verzameld zijn die je hier tijdelijk geplaatst hebt. Echter dit tijdelijk is langer dan een week geworden. Blijkbaar is er geen betere plaats, mogelijk dat het tijd wordt om afscheid te nemen van dit artikel. Je kan het een tweede leven geven door

 • het te hergebruiken, of
 • het te verkopen of
 • weg te geven of
 • naar de kringloper te brengen of
 • weg te gooien

Ervaar wat een ruimte hierdoor vrijkomt.

Doel: ruimte maken

Door afscheid te nemen van spullen krijg je ruimte terug. Ruimte die je opnieuw kan invullen of leeg laat. Jij mag kiezen.

Mijn ervaring is dat lege ruimtes zichzelf vullen. Zo heb ik een kast op mijn werkplek leeggemaakt. Waar eerst niets stond, staan nu mijn hobbykamertjes die ik zelf in elkaar knutsel. Telkens als ik aan het werk ben, word ik zo geïnspireerd dat alles mogelijk is, dromen over mijn ideale toekomst.

Doel: overzicht krijgen

Door alle ruimte die je nu hebt, is je werkplek overzichtelijk geworden. Vaak ontstaat hierdoor ook overzicht in je hoofd. Het is duidelijk wat er nog moet gebeuren en wat de volgende stap is.

Doel: rust krijgen

Je hebt nu een opgeruimde plek, overzicht en je weet je volgende stap waardoor je stresslevel zakt. Je krijgt rust. Dit allemaal door alleen je werkplek op te ruimen.

Doel: hoofd leegmaken

Het opruimproces helpt je hoofd leegmaken. Elke vrijdag ruim ik mijn bureau op en rond zo de zaken af, zodat ik opgeruimd het weekend in ga. Het is een moment van introspectie en reflectie. Op deze manier groei ik in een betere coach, ondernemer en persoon.

Lieve groeten
Thea van Dijk

Afbeelding van Afbeelding van Eluj.

Verder lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *