eigen bedrijf starten ideeen

3 mythen over het starten van een eigen bedrijf

Zou je het geweldig om een eigen onderneming te runnen? Geen verantwoording meer afleggen aan een chef. Je eigen werkuren bepalen. Maar vooral geen werkdruk meer!

Je droomt stiekem van je eigen winkeltje, leuke spullen en klanten blij maken. Als jij het voor het zeggen hebt, dan weet je precies hoe je het moet aanpakken!

Maar de stap werkelijk zetten … De angst slaat je om het hart. De zekerheid van een geregeld inkomen opgeven is angstig. Allerlei twijfels komen omhoog: kan ik het wel, 50% van startende ondernemers halen het eerste jaar niet, zitten mensen wel op mij te wachten, etc.

Ja, de wereld wacht op je unieke gave!

Er zijn 3 paden naar geluk en succes. Het mentale pad, het emotionele/gevoel pad en het praktische pad. Welk pad kies je?

Ik begeleid startende ondernemers. Hun enthousiasme en energie vind ik heerlijk. Het herinnert aan mezelf toen ik mijn eerste onderneming begon. Ondertussen heb ik mijn 4de onderneming gestart, dus je kan wel stellen dat ik een ervaren starter ben. Echter over een eigen bedrijf starten bestaan nog wat mythes:

Mythe 1

Je moet stoppen met een betaalde baan om ‘echt voor je eigen onderneming te gaan’.

Waarom? Moet je jezelf bewijzen aan anderen dat je een echte ondernemer bent? Ik ken veel ondernemers die een eigen business runnen naast het hebben van een parttimebaan.

Of ze dit blijven doen is nog onbekend. Op deze manier hebben ze het beste van twee werelden. Natuurlijk komt er een moment dat je de keuze mag maken of je bedrijf klein blijft en je in loondienst blijft werken of de volgende stap zet en 100% ondernemer wordt. Dit mag een geleidelijk proces zijn, waarin je alles leert over ondernemen, sales, marketing en vooral over jezelf.

Zelf werk ik als oproepkracht in de thuiszorg, inmiddels voelt dit als mijn betaalde vrijwilligers werk. Zolang ondernemen en dit werk elkaar niet bijt, blijf ik beide doen.

Mythe 2

Je moet grote doelen stellen, bijvoorbeeld een omzet van 500.000 euro per jaar.

Wat doet het met je als je zo’n groot doel stelt? Mij maakt het enthousiast en het beangstigt me. En na jaren van ondernemen weet ik dat het mij verlamd. Alles wat ik doe lijkt zo kleinschalig in verhouding van dit grote doel.

Waarom mag ik geen klein doel stellen?

Het is belangrijker dat je succesmomenten creëert. Dit doe je door kleine doelen te stellen en zorgen dat je deze haalt. Je merkt dat je doelen dan steeds een stap groter worden en je groeit in het ondernemen.

Mythe 3

Je moet een uniek product of dienst hebben om te slagen.

Dit is de moeilijkste manier om een onderneming succesvol te maken. Dit houdt in dat je mensen mag overtuigen van de effectiviteit van je product of dienst. Het is eenvoudiger om een bestaand product of dienst te verkopen! Je kan een eigen bedrijf starten – ideeën genoeg voorradig op internet en in je omgeving. Of doe zoals Richard Branson.

Een belangrijker vraag is: Waar ben jij goed in? Wat heb jij de wereld te bieden? Als jij een bestaand idee met je energie en inspiratie aanbiedt, dan maak jij jezelf uniek.

Meer weten?

Je eigen bedrijf starten kan al voor nog geen 50 euro per maand. Ik zou het super vinden om koffie met je te drinken en te brainstormen over het starten van je eigen onderneming.

Lieve groeten
Thea van Dijk

Verder lezen

3 gedachten over “3 mythen over het starten van een eigen bedrijf”

 1. Hallo Thea van Dijk,

  Bedankt voor je inzichtelijke artikel over mythen bij het starten van een eigen bedrijf. Als ervaren online ondernemer zie ik veel waarde in jouw artikel, zoals de verheldering van misvattingen over het ondernemerschap. Ik ben het eens met je punten over het niet noodzakelijk opgeven van een baan om te beginnen en het stellen van haalbare doelen. Graag voeg ik toe dat het bouwen aan een persoonlijk merk en authentieke interactie met klanten ook fundamenteel is voor succes.

  In mijn weg als online ondernemer heb ik geleerd dat passie en doorzettingsvermogen sleutels zijn tot overwinning. Dit lijkt aan te sluiten bij wat je besprak.

  Nogmaals bedankt voor het delen van je inzichten. Ik kijk uit naar meer van je posts!

  Vriendelijke groeten, Martijn

 2. Een eigen bedrijf kan inderdaad heel goed naast een betaalde baan. Maar het vraagt wel extra veel discipline om je aandacht te verdelen. Het is het fijnst als baan en bedrijf elkaar versterken!
  Ik ben iedere keer weer blij met je tips. Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *