kracht

Je eigen kracht erkennen

Ben jij ook opgevoed met het ontkennen van je eigen ik? Eerst voor de ander zorgen, wat de ander denkt daar moet je rekening mee houden. Natuurlijk is het goed om rekening te houden met elkaar, maar dit wil niet zeggen dat jij minder belangrijk bent dan de ander.

Een moeder zei tegen haar dochter ‘wees nu maar wat aardiger voor je vriendinnen, straks willen ze geen vriendin meer met je zijn.’ Waarop haar dochter antwoordde: ‘Ze vinden mij aardig met al mijn karaktereigenschappen of niet. Ze kunnen beter mijn echte ik leren kennen, dan hoef ik nooit toneel te spelen.’ Twee generaties, twee verschillende overtuigingen.

Reageren vanuit pijn of vertrouwen

De moeder reageert vanuit een plek van pijn, verdriet en angst. Op deze plaats is je kracht niet te vinden. De dochter reageert vanuit een plek van kracht, zelfvertrouwen, vertrouwen in het leven.

Waar je kracht vindt

Jezelf accepteren zoals je bent met al zijn mooie en lelijke kanten, daar vind jij je kracht. Voor mij was dit een lange weg eerst langs reguliere hulpverleners, daarna langs alternatieve hulpverleners. Als ik het over kon doen dan zou ik het tegelijkertijd doen. Dat is vele malen sneller.

Persoonlijke groei

De reis naar jezelf is nooit afgelopen. Telkens zijn er nieuwe kanten te ontdekken. Jij verandert. Het gaat geleidelijk aan. Vroeger dacht ik dat je karaktereigenschappen bepaalde hoe je de rest van je leven bent. Nu weet ik dat ik onbeperkte mogelijkheden heb en zelfs mijn karakter verandert. Of beter gezegd onbekende stukken van mijn karakter zijn nu dominant en andere karaktereigenschappen zijn ondergeschikt geworden.

Meespelen?

Het leven is er om gevierd te worden. Het is een spel. Hoe meer ik speel, hoe meer kracht ik heb, hoe gemakkelijker mijn leven vorm krijgt en leuker wordt. Kom je meespelen?

Lieve groeten
Thea van Dijk

Verder lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *