uit paniek gaan bezuinigen - schaarste denken

3 fouten die vrouwen maken bij geld tekort

Je hebt een gezellige kerst achter de rug met uitgebreid eten. Oudejaarsavond was een knallend feest. De dure decembermaand ligt achter je, met een krater in je financiën. Januari dient zich aan en het eerste wat de mail brengt is de rekening voor licht, woning en ziektekosten.

Herken je dit? Dit is wat mij het nieuwe jaar brengt. Tegenwoordig raak ik niet meer in paniek. Mijn buffer is groot genoeg om dit op te vangen en de kosten overvallen mij niet. Vroeger wel en ik begon direct met bezuinigen, ik leefde in een wereld van schaarste.

Fout 1: bezuinigen op luxe

Je kan al je uitgaven op onhold zetten. Even geen sporten, geen nieuwe schoenen ook al is de uitverkoop nu volop bezig. Volgens de wet van aantrekking trekt gelijke elkaar aan. Bij bezuinigen ga je uit van schaarste, dus zal het universum je nog meer schaarste geven.

Natuurlijk is het goed om op je uitgaven te letten. Kijk kritisch naar wat je nu nodig hebt en wat later kan.

Beter is jezelf een budget te geven dat je mag verspillen. Beleef hier plezier mee.

Fout 2: bezuinigen op voeding

Persoonlijk vind ik lekker en gezond eten belangrijk. Hier blijf ik in investeren. Wat ik doe is basisingrediënten kopen en hier mijn eigen sausen van maken. Verse groenten van de groenteman en deze zelf snijden. Het blijkt dat dit minder tijd in beslag neemt dan ik had verwacht. Ook kook ik voor twee dagen, zodat ik een makkelijke dag heb.

Fout 3: bezuinigen op verjaardagen en feestjes

Sluit jezelf niet op als een kluizenaar tot je weer geld hebt. Juist sociale contacten zijn voor ons mensen belangrijk. Geluk wordt vermenigvuldigd als je dit deelt. Wel kan je kiezen voor alternatief cadeau in de vorm van een tegoed bon voor iets wat je goed kan en de ander mee geholpen is. Dit kan in de vorm van professioneel advies of oppassen of een maaltijd koken of … . Wat is een talent waar de ander enorm mee geholpen is?

Als jezelf een feestje geeft, kan je kiezen voor een soesjestaart in plaats van een taart bij de banketbakker. In plaats van zalm, kies je voor mini hamburgers, eventueel zelf gemaakt(veel lekkerder dan de gekochte varianten). Op internet zijn nog meer alternatieven te vinden voor lekkere bijzondere traktaties.

Waar ik mee begonnen ben is een spaarpot speciaal voor verjaardagen. Zo heb ik altijd geld apart staan voor verjaardagscadeaus. Tijdens het jaar stop ik telkens een klein bedrag hierin.

Nooit meer rood staan!

Weet dat ook januari voorbij gaat. Februari biedt nieuwe kansen. Het universum houdt niet van leegte en zal dit opvullen. Ik heb er zelfs een e-boek Nooit meer rood staan overgeschreven. Nu coach ik mijn klanten naar overvloed, zodat ze gelukkig en een financiële buffer hebben.

Lieve groeten
Thea van Dijk

Verder lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *