budgetoverschrijding

7 tips voor financieel herstel na de kerstdagen

Van de kerstsfeer geniet ik elk jaar opnieuw. Het begint met kerstfilms kijken in augustus. In september ga ik al kijken voor cadeautjes. In november begin ik na te denken over lekkere gerechten en halverwege december koop ik een echte boom. Bedenken welke kleur ik dit jaar de boom ga maken, ik heb rood, wit, goud, aubergine. Ga ik een nieuwe combinatie maken, zoals aubergine en goud of wordt het rood, wit en goud? Steeds meer ballen zijn van plastic, heerlijk. Er sneuvelt nogal eens wat en plastic ballen kunnen stuiteren. Maar kost dit mij veel geld?

Verspreid inkopen

Mijn verzameling kerstballen heb ik niet in één keer gekocht, maar verspreid over jaren. In het verleden kocht ik een klein boompje, hooguit van 1 meter, die ik op een tafeltje zetten waardoor het de indruk gaf van een grote boom. Het voordeel was dat hij zo minder plek innam en ik niet zoveel kerstversieringen hoefde te kopen.

In de loop van jaren kocht ik bijna elk jaar iets erbij en zo groeide mijn verzameling gestaag. Hij is ondertussen zo groot geworden dat ik een deel naar de kringloopwinkel heb gebracht om ruimte te maken voor de nieuwe kleuren.

Kerstdagen

De kerstdagen zelf zijn weinig spectaculair. We doen wat we leuk vinden, soms met elkaar, vaker alleen. Dit kan wandelen zijn, fotograferen, computerspelletje spelen, film kijken, boek lezen. Wat lekkers bij de koffie. Mijn partner houdt van koken, dus die brengt veel tijd door in de keuken. Eigenlijk wat saai. Ik houd niet van de opgelegde gezelligheid van verplicht samenzijn, ook al heb ik wel genoten van kerst met al mijn broers en zussen met aanhang en kinderen.

Hoe je de kerst doorbrengt is heel persoonlijk. Doen wat het beste bij je past en wat je blij maakt is een ideale kerst.

Zoals je leest zijn mijn kerstkosten de kerstversieringen, kerstboom, uitgebreid koken, lekkers bij de koffie en cadeautjes. Ongemerkt lopen de kosten aardig op en geef ik meer uit dan gewoonlijk. Door in september al met de voorbereidingen te beginnen, het kopen van cadeautjes, spreid ik de kosten en kan ik spullen inslaan voor de decembermaand. Bijvoorbeeld ijs voor het dessert kan ik in de aanbieding kopen en alvast in de vriezer doen.

Toch budgetoverschrijding

Maar soms lukt het niet of vallen de kosten toch tegen en heb ik meer uitgegeven dan mijn budget toestaat. Dan zijn dit mijn herstel tips bij budgetoverschrijding:

Tip 1 Restjes opmaken met oud en nieuw

Als je alle kliekjes bij elkaar zet, heb je vaak best nog veel. Een lekkere salade erbij en je hebt een warme maaltijd. Maar ook voor ‘s avonds kan je kijken wat je allemaal nog in huis hebt. Combineer en het blijkt dat je vaak nog verrassend veel in huis hebt.

Na de feestdagen heb je vast het een en ander aan eten overgehouden en in de vriezer gedaan. De maand januari is bij uitstek geschikt om te kijken wat je allemaal in de vriezer hebt en dit op te gaan eten. Lekker en budgetneutraal.

Tip 2 Werken met een budget

Door met een weekbudget te werken ben ik uit de rode cijfers gekomen. In het begin was het lastig, maar het ging steeds beter. Nu merk ik dat met een budget mij juist vrijheid geeft omdat ik altijd geld heb. Oké ik kan niet alles vandaag kopen, maar soms is dat juist goed, zo doe ik geen impuls inkopen waar ik later spijt van heb.

Tip 3 Tijdelijk winkelverbod voor jezelf

De beste bespaar tip is om niet naar een winkel te gaan, niet fysiek en niet online!

Tip 4 Alternatieve uitjes verzinnen

Juist in januari is het prachtig om te wandelen in de natuur of oude stadscentrums waar je prachtige architectuur kan zien. Waar word jij enthousiast van? Is er een goedkoper alternatief voor? Je hoeft geen kluizenaar te zijn om je financiën te verbeteren.

In plaats van naar de film gaan, kan je een film huren en samen met vriendinnen kijken met een lekker glaasje wijn erbij en zelfgemaakte hapjes.

Tip 5 Nadenken over verhogen van inkomen

Naast minder uitgeven kan je kijken hoe jij je inkomen kan vergroten. Is het mogelijk om extra te werken of je overgebleven vakantie-uren van vorig jaar uit te laten betalen? Je kan ook spullen verkopen via marktplaats of een van de andere online aanbieders.

Tip 6 Cadeaubonnen inwisselen

Heb je nog ergens vergeten cadeaubonnen? Nu is het de tijd om ze in te leveren.

Tip 7 Coulant zijn naar jezelf

Als het je niet lukt om in 1 maand financieel weer boven Jan te zijn, dan doe je er twee of drie maanden over. Doe het in een tempo dat bij je past en zo dat je toch lekker kan blijven leven. En weet je het is mijn werk om klanten te begeleiden naar een beter financieel beheer, zodat ze meer geld overhouden en gelukkiger zijn.

Welke tip kan jij met ons delen om te voorkoming van budgetoverschrijding?

Lieve groeten
Thea van Dijk

Foto van Visual Stories || Micheile on Unsplash

Verder lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *