hoe mediteer je afbeelding van een boedistisch monnik

Hoe mediteer je voor geluk?

Boeddha mediteerde 49 dagen onder een boom en was toen verlicht. Nu hoef je geen boeddha te zijn om te mediteren. Als je vijf minuten per dag mediteert, bereik je al resultaat. Zelf mediteer ik vijftien minuten tot een half uur per dag. Ik merk dat ik hierdoor beter bestand ben voor de stormen die een dag in zich kan bergen.

Wat is mediteren?

Mediteren is je hoofd stil maken. Je denken stopzetten. Dit wil niet zeggen dat je niets meer denkt. Door te mediteren leer je je eigen gedachten te observeren. Niet meer mee te gaan in het verhaal.

Hoe mediteer je?

Mediteren is je hoofd tot rust brengen. Dit kan op vele manieren:

 • Wandelmeditatie
 • Lotushouding meditatie
 • Mindfulness
 • Creatief bezig zijn
 • Tai Chi
 • Yoga
 • Mantra meditatie
 • Vipassana meditatie

Meditatie is de kunst van je aandacht richten. Dit kan door naar een kaars te kijken, is mij nooit gelukt om hiermee mijn hoofd stil te krijgen. Het kan ook door geconcentreerd in de tuin te werken met je aandacht bij wat je doet.

Fouten bij meditatie

 • Te veel mediteren.
 • Verkeerde houding, dat wil zeggen in een houding die niet bij jou past. Bijvoorbeeld als je ligt bij mediteren heb je de kans dat je in slaap valt. ‘S avonds kan dat prima zijn, maar dan mis je het effect van de meditatie zelf.
 • Verkeerde moment van meditatie. Bijvoorbeeld tijdens het autorijden, hierbij heb je al je aandacht nodig bij wat je doet en wat er om je heen gebeurt. Wel kan dit een oefening in mindfulness zijn.
 • Met je gedachten meegaan. De meditatie is om je gedachten te observeren, niet om je gedachten te voeden.
 • Wonderen verwachten
 • Afvragen of je het goed doet
 • Jezelf onbeweeglijk maken. Je mag gewoon aan je hoofd kriebelen als het jeukt.
 • Niet regelmatig mediteren,
 • Wachten op het juiste moment
 • Wachten op de juiste plek
 • Doorgaan terwijl het niet goed voelt of niet bij je past

Elke morgen voordat ik aan mijn dag begin mediteer ik 15 minuten. Vroeger mediteerde ik een uur. Dit was heerlijk. Doe ik nog af en toe, alleen heb ik gemerkt dat mijn emoties dan vlakker zijn. Door korter te mediteren voel ik mij levendiger.

Waar denk ik aan als ik mediteer?

Bij mij gaan er allerlei gedachten door mijn hoofd. Films worden afgespeeld. Herinneringen komen naar boven. Dingen die ik nog moet doen poppen op. Ik heb gemerkt dat alle gedachten een reden hebben. Daarom heb ik een schriftje en pen naast me liggen, zodat ik gelijk kan opschrijven als zich iets aandient. Zo hoef ik mijn gedachten daar verder niet mee bezig te houden.

De films die ik zie geven mij vaak inzicht in hoe ik zaken beter kan aanpakken. Herinneringen zijn een gelegenheid om ze opnieuw te labelen. Het lijkt nu dat meditatie mij meer werk geeft, maar het helpt mij de rest van de dag beter te focussen. Ook sta ik nu meer open voor inspiratie.

Wel of niet mediteren?

Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Past het bij je? Heb je een vorm van mediteren gevonden waar jij je goed bij voelt? Begin met 1 minuut en bouw het langzaam op. Je kan een timer zetten, zodat je niet de tijd in de gaten hoeft te houden. Zelf vind ik het afgaan van de timer te storend, dus ik kijk gewoon af en toe op de klok. Werkt ook prima. Ervaar of mediteren je geluk vergroot.

Lieve groeten
Thea van Dijk

Afbeelding van Sasin Tipchai via Pixabay

Verder lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *