hyperventilatie en geluk

Hyperventilatie en geluk

Het gebeurde met het verlaten van de winkel. Ik voelde me raar, ik kon het niet plaatsen. En het ging vanzelf weer weg. Geen idee wat het was, ik voelde me weer gewoon en was geschrokken. Later ging dit steeds vaker gebeuren. Ik kreeg er ook hartkloppingen bij en voelde me extreem angstig.

Oververmoeid

Bij mij waren deze aanvallen een aankondiging van oververmoeidheid. Ik heb mij ziek gemeld bij mijn toenmalige werkgever en de huisarts stelde de diagnose. Langzaam aan ben ik opgeknapt en met gesprekken heb ik mijn verleden verwerkt.

Hyperventilatie omdat ik naar het toilet moest

Hyperventilatie is het krachtig onderdrukken van je gevoelens. Ik hyperventileerde al als ik naar het toilet moest, tot ik mij realiseerde dat ik gewoon naar het toilet moest. Toen ik dit besefte ben ik mijn gevoel gaan toelaten. Hoe meer ik mijn gevoel toeliet, hoe minder aanvallen ik had.

Als er een aanval kwam, was ik minder angstig. Ik besefte namelijk dat er iets niet senang was en dat ik het gevoel onderdrukte dat waarschuwde. Dit maakte dat ik mij krachtig voelde en instaat was om het negatieve gevoel toe te laten.

Emoties toelaten en doorleven

Tijdens dit proces zijn er boze, verdrietige, angstige gevoelens naar boven gekomen. Ook gevoelens van overweldigd voelen, van machteloosheid, van onbegrip, van gehoord willen worden. Grote en kleine emoties. Alles ben ik gaan toelaten en ik ben er mee gaan dealen.

Noodopvang: iets zoets eten

In een winkel is het niet altijd handig om in huilen uit te barsten. Ik nam een snoepje tijdens het hyperventileren, dat hielp om de aanval te laten verdwijnen. Thuis ging ik dan aan de slag met mijn emotie.

Jaren later ben ik een therapie gaan volgen die juist een hyperventilatie simuleerde. Door de heftige ademhaling konden er processen ingang gezet worden en werden er oude emoties bij mij opgelost. Dit heeft veel geheeld bij mij. De therapie heet: Transformational Breath®.

Signalen herkennen

Ons lichaam weet precies wat goed voor ons is. Zo is hyperventilatie een signaal van je lichaam wat je iets wilt vertellen. Luister jij naar je lichaam en kies je voor geluk?

Lieve groeten
Thea van Dijk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *