kunstenares

Het effect van Small Wins

In de media zijn ze volop te vinden de mega successen en de recordbrekers. Daarbij vergeleken kan je eigen leven lauwtjes lijken. Maar dit is het niet! Elke overwinning die je behaalt, draagt bij aan je geluk. En draagt bij aan het verbeteren van je omgeving, van de maatschappij dus. Soms lijkt iets triviaals, maar de impact gaat veel verder dan je beseft. Denk aan het oprapen van wat straatvuil. Als iedereen een stukje straatvuil opraapt, wat voor effect heeft dit op het straatbeeld?

Juist kleine overwinningen zijn makkelijk te behalen. Het effect op je emoties, gezondheid en financiën zijn mega groot. Tijdens mijn healing periode heb ik mij vaak verbaasd dat juist een kleine verandering een mega verschuiving teweeg bracht in iemands leven. Bijvoorbeeld de kunstenares die bang was van agressie en inzicht kreeg dat boosheid niet hetzeflde is als agressie. Met dit inzicht ging ze voor zichzelf opkomen en durfde ze tijdens exposities bij haar schilderijen te staan, wat ze voorheen ontweek. Of de jongeman die beloofde zijn ochtendroutine om te draaien om te leren omgaan met verandering. Hij durfde hierna elke verandering op zijn werk aan.

Iets bereiken, hoe klein ook, heeft een effect op al je levensgebieden.

Resultaten- of dagboek

Soms lijkt veranderen traag te gaan. Door het bijhouden van een dagboek heb je een naslagwerk van je vorderingen. Zelf noteer ik aan het eind van de dag wat ik gedaan heb in een schrift. Aan het eind van de week bundel ik dit tot een lijst. Hierbij noteer ik ook wat mij niet gelukt is en hoe de week beter zou zijn kunnen zijn.

In het begin had ik hele epistels hoe mijn week beter zou kunnen zijn. Tegenwoordig kom ik vaak tot de conclusie dat het een prima week was.

Door het consequent bijhouden van mijn vorderingen, zie ik mijn groei. Zaken die een jaar geleden een probleem waren, zijn nu makkie. Zo snel kan het gaan.

Doelen stellen

Elke week maak ik een werkplanning van wat ik wil doen. Door ervaring wijs geworden weet ik dat ik mijn doelen niet te groot moet maken. Dus tuin op orde maken, kan teveel zijn voor 1 week naast alle andere activiteiten. Maar 8 plantjes planten die klaar staan, is te doen. Een expositie organiseren is een te grote stap, maar 1 kunstenares per week benaderen is te doen. Meer doen is dan bonus.

Support

Wij mensen zijn sociale wezens en hoe heerlijk ik het ook vind om alleen te zijn. Omgang met anderen geeft mij energie. Het liefst omring ik me met mensen die ik stimulerend vind, die mij inspireren en mijn interesses delen. Ook vriendinnen die naast gezellige dingen doen, mij constructieve feedback durven te geven stel ik op prijs.

Voorbeelden van kleine veranderingen die simpel zijn met een mega impact:

  • Meer groente en fruit eten. Het gezegde eat an apple a day, that keeps the doctor away bestaat niet voor niets.
  • Snoep en/of snack ietsje minder
  • Alcohol gebruik verlagen
  • Tien minuten sporten per dag
  • Leer een zin in een nieuwe taal
  • Vergroot je netwerk door bijvoorbeeld je aan te sluiten bij een groep die je interesse deelt dit kan een (sport)club zijn of vereniging. Ook vrijwilligerswerk doen is een manier om je netwerk te vergroten.
  • Biedt een (nog) grotere service aan je klant
  • Luister naar je kind met al je aandacht
  • Ruim een la op
  • Organiseer één plank in je kast

En … meer doen is bonus.

Waarom overwinningen behalen?

Nu ik dit opschrijf kan ik me voorstellen dat je al moe wordt van het idee. Vooral als je een kunstenares bent of 5 dagen per week op kantoor werkt. We moeten al zoveel. En dan ook nog jezelf verbeteren? Zodra het een moeten wordt, is het niet goed. Daarom begon ik dit artikel met kleine overwinningen. Zodra je de smaak te pakken hebt wat een overwinning voor effect op je emotie heeft, is het geen moeten meer. Het wordt een feestje om te doen. Je mag het in je eigen tempo doen. Je hoeft niet in de krant te komen met een mega succes, ook al is dat wel leuk, je doet het voor jezelf.

Lieve groeten
Thea van Dijk

Afbeelding van bridgesward via Pixabay

Verder lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *