scripting om geluk vergroten

Schrijf het verhaal van geluk

Tja, als ik al zo gelukkig ben, waarom zou ik mijn geluk willen vergroten? Is dat niet heel egoïstisch? Er zijn zoveel mensen die ziek zijn, geen geld hebben, onrecht aangedaan zijn of andere problemen hebben. Zou het niet belangrijker zijn om hen te helpen, dan zelfzuchtig voor mijn eigen welzijn te gaan? Waarom zou ik mijzelf voor anderen plaatsen als ik het al zo goed heb?

Geluk verhogen is zinvol

Door mijn ziek zijn, zal een ander niet minder ziek zijn. Door mijn ongelukkig zijn, zal een ander niet minder ongelukkig zijn. Door mijn arm zijn, zal een ander niet minder arm zijn. Terwijl door gezond te zijn kan ik wel zieken ondersteunen. Door mijn geluk, kan ik ongelukkige mensen beter van dienst zijn en ben ik weerbaarder voor gebeurtenissen die ikzelf meemaak. Door mijn rijkdom kan ik goede doelen financieel ondersteunen, zodat zij hun goede werk kunnen voortzetten.

Scripting

Een van de methoden om je geluk te vergroten is erover te fantaseren. Hoe zou je leven eruitzien als jij (nog) gelukkiger bent? Hoe zou je voelen? Wat zou je doen? Wat heb je als je (nog) gelukkiger bent? Met wie ga je om? Waar woon je? Hoe ziet je huis eruit of woon je op een boot, in een boomhut of begijnhof. Woon je elders, in het buitenland?

Schrijf in een speciaal geluk schrift hoe je gelukleven is, alsof het nu is. Dit wordt scripting genoemd. Het is een manier om je wensen duidelijk te krijgen en je geluk te manifesteren.

Toen ik pas begon met scripting schreef ik alleen vaag over hoe het zou zijn, hoe ik mij zou voelen. Van lieverlee ben ik concreter geworden. Het schrijven heeft geholpen mijn onderneming winstgevend te maken en ben ik steeds een stap gelukkiger geworden. Telkens als ik dacht gelukkiger dan dit kan niet, is er toch weer een stap bijgekomen. Nu zeg ik niet meer dat meer geluk dan dit niet kan. Er is altijd een overtreffende trap. Super om te zien wat scripting mij brengt.

Methode 1: Alsof het nu is

 • Schrijf in tegenwoordige tijd
 • Schrijf alsof het al zo is
 • Probeer zo concreet mogelijk te zijn
  • Ik heb een mooie woning. Ik heb een driekamerwoning met uitzicht op het park, meer dan genoeg kasruimte en een keuken van 15 vierkante meter.
  • Ik ga regelmatig op vakantie. Ik ga drie keer per jaar op vakantie.
 • Schrijf in de ik-vorm
  • Ik wil …
  • Ik ben ….
  • Ik heb …
  • Ik doe …

Methode 2: Alsof het al gebeurd is

 • Schrijf in tegenwoordige tijd over hoe het was:
  • Bijvoorbeeld: Heerlijk dat mijn klant zo super tevreden is. Ze heeft een geweldige review gegeven die ik mag delen op facebook. Ik ben super trots dat ze haar droomdoel zo snel bereikt heeft.
 • Schrijf je ideale uitkomst.
 • Probeer zo concreet mogelijk te zijn:
  • Ik heb een mooie reis gemaakt. Ik ben 1 maand naar Bali geweest en heb gegeten met de plaatselijke bevolking. Ik heb watervallen, dolfijnen en apen op mijn balkon gezien. De Mount Agung-vulkaan, Lovina, Uluwatu, de tempel Tanah Lot en Pura Besakih, de grootste tempel op Bali bezichtigd.
 • Schrijf in de ik-vorm:
  • Ik zal ….
  • Ik ben geweest ….
  • Ik heb gehad …
  • Ik heb gedaan …

Wat ga jij schrijven?

Koop een mooi schrift of schrijfboek en begin. Om je op weg te helpen heb ik een paar vragen voor je:

 1. Wie ben je als persoon? Bijvoorbeeld liefhebbend, deskundig, sociaal, extravert.
 2. Wat doe je? Je vrijetijdsbesteding, werk, vrijwilligerswerk.
 3. Wat heb je? Je woning, auto, (huis)dieren, meubels, sieraden, kleding, schoenen, handtassen.

Plezier met het proces

Nu jij je ideaal geschreven hebt, mag je het vergeten. Laat los wat je geschreven hebt, geluk kan op vele manieren naar je toekomen. Je mag vooral plezier hebben met het fantaseren en opschrijven.

Lieve groeten
Thea van Dijk

PS Maak het jezelf niet te moeilijk! Scripting is een leuke bezigheid, maar je hoeft het niet elke dag te doen of je verhaal elke dag na te lezen.

Afbeelding van Gerhard Neuwirth via Pixabay

Verder lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *