zingeving geluk

Waarom zou je zingeving willen?

Als 10 jarige vroeg ik mij al af waarom ik hier was. Wat was de zin van mijn bestaan? Het antwoord heb ik niet gevonden in boeken, gesprekken met anderen, filosoferen en dingen doen, zoals milieubewust zijn, zorgen voor anderen en mediteren voor vrede.

Wat is zingeving?

Zingeving is betekenis geven aan je werk, handelingen, leven, relaties. Zingeving is ook de bedoeling van een gebeurtenis begrijpen. De betekenis is voor iedereen anders. Voor mij is blijdschap belangrijk. Voor een ander is het verbondenheid of een nieuw doel in het leven vinden.

Hoe vind je zingeving in je werk?

Als je werk doet waar je hart van gaat zingen, dan heb je al betekenisvol werk. Sleep jij je elke dag naar je werk, dan is er meer nodig. Waarom ben je dit werk gaan doen? Wat levert dit werk je op? Welke aspecten van dit werk maakt je blij? Zou je van werk of carrière willen veranderen?

Hoe vind je zingeving in een grote gebeurtenis?

Een ingrijpende gebeurtenis kan je uit balans brengen. Door betekenis te geven aan deze gebeurtenis komt alles in een ander licht te staan. En vaak helpt dit om je balans weer terug te vinden en (emotioneel) sterker te worden.

Op mijn vijfentwintigste ben ik oververmoeid geweest. Door deze donkere periode heb ik geleerd om controle los te laten. Ook heb ik geleerd dat donkere dagen weer voorbij gaan. Niets is blijvend. Zonder deze ingrijpende gebeurtenis had ik dit niet geleerd en was ik nog vele jaren ongelukkig en vooral gespannen geweest, een controlfreak. Blijkbaar was er geen andere manier voor mij om dit te ontdekken.

In elke gebeurtenis schuilt een parel. Wat is dit voor je? Wat levert deze periode je op?

Word je van zingeving gelukkiger?

Dit is een belangrijke vraag. Word jij gelukkiger als je handelingen een betekenis hebben? Alleen jij kan daar antwoord opgeven.

Ik ben tot de conclusie gekomen dat genieten en blijdschap belangrijk zijn. Mijn hart mag zingen bij wat ik doe. Ik geniet van een bloem, mooi weer, gezellig met vrienden zijn. Soms is dat een bijdrage leven aan een betere wereld in de vorm van een stiltemonument bouwen.

Lieve groeten
Thea van Dijk

Verder lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *