hypersensitief en geluk

Hypersensitief probleem of kracht?

Als klein kind was ik mij al bewust hoe anderen zich voelde. Het was voor mij moeilijk te begrijpen dat iemand lachte, terwijl ik merkte dat er een andere emotie speelde. Hypersensitief heet dit. Hoe vaak ik dit wel niet tegen mij gezegd is!

Kenmerken

De sfeer in een ruimte pak ik makkelijk op. Als de sfeer goed is, voel ik mij gelijk thuis ook al is de plek nieuw voor mij.

Anders wordt het als de sfeer gespannen is, dat heeft een directe weerslag op hoe ik mij voel en gedraag. Gelukkig heb ik geleerd, dat als een sfeer niet oké aanvoelt, dit ook geen ideale omgeving voor mij is. Ik maak dan de keuze om hier weg te gaan of de sfeer te bespreken in de groep.

Mijn smaak en reuk werken optimaal, waardoor ik intens kan genieten van eten. Vooral biologische groenten bevatten meer smaak. Pure producten bevatten weer meer smaak dan kant en klare producten, deze laatste leveren een te heftige smaakexplosie, waardoor het voor mij zout, pittig of zoet is. Dit is saai eten. De slagroom heeft tegenwoordig een hulpstof gekregen die ik proef. De biologische variant kan zonder hulpstof en smaakt heerlijk.

De labels in kleding kunnen kriebelen. Je hebt tegenwoordig ook kleding die werkt met stempels of waarin het label in zijn geheel is vastgenaaid.

Gezellig winkelen was voorheen een probleem. De vele indrukken en mensen veroorzaakte een leeglopen van energie bij mij. Door mijn aandacht te richten op mijn onderbuik, kan ik mijn energie bij mezelf houden en kan ik tegenwoordig mij moeiteloos in grote mensenmassa’s bewegen. Ik kan hier zelfs enorm van genieten, vooral festivals zijn leuk.

Kracht van hypersensitief persoon

De positieve kanten aan hypergevoeligheid zijn legio!

  • Ten eerste: je voelt de ander haarscherp aan, zodat je gericht kan helpen.
  • Ten tweede: door je gevoeligheid van de sfeer ben jij de eerste die de sfeer positief kan verbeteren.
  • Ten derde: je innerlijke barometer houdt je op de goede weg, waardoor je gezonder bent, energieker, leuker werk hebt, diepere relaties en intenser leeft.

 
Kan jij nog een positieve kant noemen?

Vroeger en nu

Vroeger werd er raar aangekeken tegen het hypersensitief zijn. Je moest je maar niet aanstellen, niemand had last van de dingen waar jij last van had.

Tegenwoordig komen veel meer mensen naar buiten met hun gevoeligheid. Ze blijken vaak intelligenter, creatiever en prima probleemoplossers te zijn. De hypersensititeit is een indicator die prima werkt, zodra je weet hoe je ermee om mag gaan.

Hoe zet jij je hypersensitiviteit in?

Lieve groeten
Thea van Dijk

Verder lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *