3 beperkende overtuigingen die geluk op een afstand houden

Mijn ervaring is dat ik kies voor geluk. Elke dag opnieuw, zelfs elk moment. Als ik ‘s morgens op sta laat ik mij uit veld slaan omdat het te warm is? Of kies ik ervoor om die dag wat rustiger aan te doen? Als het regent, ga ik klagen of denk ik aan de planten die vocht krijgen en ik zelf niet mijn potten hoef te bewateren? Het is mijn keuze welke gedachte ik voorrang geef. Door telkens een gedachte te kiezen die mij een goed gevoel geeft, verandert mijn gevoelsleven. Ik word gelukkiger. Maar sommige gedachten zijn hardnekkig of ben ik mij niet bewust van de beperkende overtuiging. Maar een aantal herken ik wel, herken jij deze gedachten/overtuigingen ook ?

1. De gedachte dat ik moet voldoen aan bepaalde verwachtingen

Er zijn eisen die aan mij gesteld worden, zoals klanten begeleiden naar hun wens. Aan deze eis mag ik voldoen. Ik krijg hier geld (en voldoening) voor terug. Maar er zijn ook verwachtingen die mij afremmen, bijvoorbeeld dat ik aardig moet zijn en behulpzaam. Omdat ik spiritueel ben, mag ik geen vlees eten. Omdat ik vrouw ben hoor ik geen zware spullen te sjouwen. Nou weet je, ik doe het lekker toch omdat ik dit wil. Niet omdat anderen dit van mij wel of niet verwachten.

2. De gedachte niet zonder de ander te kunnen leven

Deze gedachten zou mijn gevangen houden in een relatie die niet (meer) functioneert. Deze gedachte maakt de machtsverhouding binnen de relatie scheef. Je weet pas of je zonder de ander kan leven als je het doet. En ik kan je nu al zeggen dat je dat veel beter gaat doen, dan dat je nu denkt.

Zo had ik een compagnonschap. In het begin was dit een stimulerende en inspirerende relatie. Geleidelijk aan groeide de verhouding scheef en ik heb dit laten gebeuren. Toen de beslissing kwam om de compagnonschap te beëindigen, was ik in eerste instantie ontdaan. Het voelde als falen. Toen het eenmaal zover was ervaarde ik een enorme vrijheid. In de maanden daarna heb ik mijzelf teruggevonden. Ik realiseerde toen pas hoever ik van mezelf afgedwaald was. Nu zal ik niet meer zo snel dezelfde fout maken.

3. De overtuiging van dat durf ik niet

Als ik mij laat leiden door mijn angst, heb ik altijd spijt achteraf. Ik weet dat als ik de stap wel zet ik een enorme energie boost krijg en dat dit mijn zelfvertrouwen laat toenemen. Het gevoel van spijt vind ik vele malen erger dan mijn angst. Dus tegenwoordig maak ik een bewuste afweging: mag in dit geval mijn angst overwinnen of ga ik voorkomen dat ik spijt krijg?

In sommige gevallen laat ik bewust mijn angst overwinnen, maar zet ik wel stappen om the gap kleiner te maken, zodat bij een volgende keer ik gewoon ja durf te zeggen.

Angst is een hele nuttige emotie die je alert maakt en houdt.

Nog meer beperkende overtuigingen

Er zijn meer overtuigingen die je op dezelfde plek houden. Als je een prima leven hebt is dit oké. Als je graag door wil groeien, is je overtuigingen onderzoeken een eerste stap naar verandering en groei.

In de coaching spreken we van een fix-mindset en een grow-mindset. De eerste mindset houd je waar je nu bent en de tweede laat je nieuwe werelden beleven op de plek waar je nu bent. Wil je dit ervaren? Laar mij dan een vrijheidskaartlegging voor je doen, om te onderzoeken welke eerste stap je vandaag kan doen.

Lieve groeten
Thea van Dijk

Foto van Taneli Lahtinen via Unsplash

Verder lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *