valkuil van geluk - leven als of je in de oog van een orkaan bent

Valkuil van geluk

Happy, happy, happy, blij, blij, blij, elke dag feest, iedereen vindt mij aardig, joehoe ik ben gelukkig elke dag, elke minuut, elk moment. Uhh, zo is het niet helemaal. Elk moment op de roze wolk is een simpele weergave van de werkelijkheid. Ik kan je zeggen dat ik me negentig procent van de tijd gelukkig voel. Het meeste geluk voel ik als ik werk aan een project.

Geen problemen meer

Dit is de eerste valkuil van geluk. Zolang je leeft, zal je zaken tegenkomen waarvan je niet weet hoe dit op te lossen. Zaken die je uit balans halen. Zaken die je van je droom af lijken te houden. Vaak zijn dit uitdagingen tot persoonlijke groei en controle loslaten.

Wat als jij nu een level 2 persoon bent met een level 3 probleem. Door te leren word je een level 3 persoon. De level 3 problemen zijn dan op te lossen. Wat als je doorgroeit naar een level 5 persoon? Een level 3 probleem waar je ooit tegen opzag is nu een eitje voor je geworden.

Persoonlijke groei is de weg naar een level 5 persoon.

Saai

Als je altijd gelukkig bent is het leven saai. Geen emoties meer, altijd content, dat is toch saai? Dit lijkt mij ook saai, maar je bent niet content. Elk level heeft zijn eigen uitdagingen. Elk level van geluk heeft een scala van emoties. Als je gelukkig bent wil niet zeggen dat je nooit meer boos bent, ongelukkig, verdrietig, teleurgesteld bent.

Wat ik merk is dat ik juist gevoeliger ben voor mijn eigen emoties. Waar ik vroeger overheen walste, sta ik nu bewust bij stil wat ik voel. Dit geeft mij waardevolle informatie of ik op de goede weg ben. Dus nog steeds volop emoties en intenser voelen.

De tweede valkuil van geluk is dat het leven saai zou zijn als je altijd gelukkig bent.

Leven in het oog van de orkaan

Door geluk als doel te stellen heb ik het gevoel dat ik in het oog van een orkaan leef. Met mij gaat het goed om mijn heen gebeurt er van alles. Een collega die plotseling overlijdt, bekenden met ernstige ziekten, collega’s die arbeidsongeschikt geworden zijn, partners die overspannen thuis zijn, kennis met een burn-out thuis. Soms lijkt de wereld alleen uit problemen te bestaan waar ik tussendoor fiets.

Zou ik het anders willen? Nee, laat mij maar overal tussendoor fietsen. Laat mij maar een voorbeeld zijn dat je weerbaarder bent als je gelukkig bent. Me gelukkig voelen doe ik door bezig te zijn met projecten die mij uitdagen en blij maken.

Wanneer word jij uitgedaagd om als mens te groeien?

Lieve groeten
Thea van Dijk

Verder lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *